SFAKIA OG CHORA SFAKION

Sfakia er en av de største kommunene i Hellas, men har kun rundt 2500 innbyggere. Kommunen strekker seg fra Apokoronas-området i nord til Chora Sfakion i sør. Dette er en vill og vakker del av Kreta med unik natur og et unikt folk. Sfakia er fjellprovinsen hvor Lefka Ori-fjellene når sine høyeste partier. Med Pahnes på 2453 m.o.h. er dette den nest høyeste toppen på Kreta. Lefka Ori har 40 topper over 2000 meter og alle ligger i Sfakia kommune. I tillegg er Sfakia kjent for sine mange (ca. 50) raviner, de fleste av dem munner ut i havet.

Sfakias kyst er spart for charterturisme og hotellutbygging. De pensjonater, små hoteller og restauranter som finnes er for det meste familiedrevne virksomheter, og livet går i rolig tempo. Chora Sfakion er havn til ruteferger som seiler langs kysten og sør til Gavdos. Den ene ruten går vestover og ender i Paleochora, den andre ruten går til øya Gavdos, Europas sørligste punkt. Fra Chania sentrum tar det ca. 1 time og 20 minutter med bil til Chora Sfakion, den største landsbyen langs denne kysten.

Sfakia er av mine favorittområder på Kreta og her omtaler jeg kyst-områdene fra øst i Frangokastello og vestover frem til Domata-Kalogeros.

Frangokastello har sitt navn etter den flotte venetianske borgen ved stranden. Dette er et hyggelig og fredelig lite sted med noen få små hoteller og rom til leie, et par restauranter og kaféer. Sandstranden er ren, sjøen langgrunn og krystallklar og perfekt for bading for små barn.  Her er det solsenger og parasoller til leie. Frangokastello er svært utsatt for vind, og sandstormer kan ofte forekomme midt på sommeren. Sjekk værmeldingen før du besøker dette nydelige stedet; er det mer enn Beaufort styrke 5 fra nord eller sør vil et annet sted på sørkysten være mer behagelig.  Noen hundre meter øst for Frangokastello finner man den ukjente perlen av en strand, Orthi Ammos. Ordet betyr «oppreist sand” og gjenspeiler de store og høye sanddynene som strekker seg fra klippene ned i sjøen. Her er sandstranden nydelig og ren, sjøen krystallklar, og du må ha med egen parasoll og solseng. Like ovenfor stranden finnes 2 små restauranter, den ene tilhørende et hyggelig lite hotell, Fata Morgana.  Fra Frangokastello og vestover mot Chora Sfakion passerer man et par små og intime rullestenstrender med nydelig vann. Disse synes godt fra veien, og er hyggelige små og øde steder med total fred og ro.

Chora Sfakion (eller bare Sfakia som vi lokale” kaller det) er hovedlandsbyen i dette området, pittoresk og sjarmerende. Den lange strandpromenaden har en rekke gode restauranter og kaféer. Sfakia er spesielt kjent for sin gode mat. Min favoritt-restaurant er Ombrosgialos (nr.2 fra begynnelsen av promenaden) som eies av søskenparet Manoussos og Paula. Paulas spesialitet er skampi-risotto med ouzo og tomat, og det er sjeldent jeg kan reise fra Sfakia uten og først ha spist denne fantastiske retten og skrytt henne opp i skyene.

Chora Sfakion har to små rullestenstrender, krystallklart vann og et godt utvalg små hoteller og rom til leie. Det er et perfekt sted å bo dersom man ønsker og utforske denne delen av Kreta. Herfra kan man kjøre østover langs kysten, eller nordover opp i fjellene til flere vakre små landsbyer som b.a. Aradena og Anopolis. Man kan også ta fergen (som tar bil) vestover og stoppe i Loutro, Agia Roumeli, Sougia eller helt til enden i Paleochora. Fra Chora Sfakion går det også ferge et par dager i uken til Gavdos. Like ved fergekaien kan man leie en båt-taxi hos mine venner, brødrene Damulis og Lefteris. De kjører deg til perlene videre langs kysten, enten det er transport eller dagstur du ønsker.  Er været stille nok kan de også kjøre deg til Gavdos på en time.  Damulis og Lefteris driver i tillegg områdets dykkesenter, har båtutleie, og arrangerer båtturer. Ta kontakt med Damulis på mob. (+30) 6947270106 for båt-taxi, båt-utleie, og dykking (www.notosmare.com).

Mellom Sfakia og Loutro kan man gå eller ta båt til små strand-perler som Ilingas (også bilvei hit), Sweet Water Beach (har en liten kafé), Timios Stavros Beach, og Pervolaki Beach. Sweet Water Beach er oppkalt etter de mange ferskvanns-oppkom på havbunnen langs stranden.  Ta deg et bad her, og du blir overrasket over hvor fort vannets temperatur endrer seg fra meter til meter.

Videre vestover langs kysten kommer man til Loutro, sørkystens nå velkjente perle. Loutro er et perfekt sted å reise til enten på dagstur eller for flere dager. Denne lille landsbyen ligger i vannkanten av en vakker bukt med krystallklart vann. Hit kommer man kun til fots, med ferge, eller med egen båt. Fra fergekaien i den ene enden av landsbyen kommer man rett inn i den lille hovedgaten som slynger seg under restaurantenes og hotellenes pergolaer. Samtlige restauranter har veldig god mat, og alle har som tradisjon å stolt vise frem de lokale spesialitetene i glasskap. I Loutro ser du fiskebåten fortøye på selve restauranten og levere dagens ferske fisk. Om kvelden sitter folk på sine terrasser eller balkonger, eller på restaurantene og kaféene i vannkanten etter en god middag, mens månen skinner på havet og de høye omkransende fjellene. I Loutro legger man seg tidlig – det meste er stille innen midnatt, og gjester blir oppfordret til å respektere stedets skikker og tradisjoner som stillhet og beskjedenhet. Samtlige hoteller er koselige og autentiske, og drives av familiene som har bodd her i mange generasjoner. Loutro har en rullestenstrand med parasoller og solsenger innerst i bukten, og en strand tvers over bukten fra fergekaien. Her kan man leie kajakker og utforske bukten og kysten som er omringet av flere flotte og egenartede strender.  De neste vi kommer til vestover er Finikas, Lykos og Marmara.

Finikas og Lykos er to små skjønne strender med noen hus hver, noen få rom til leie og en restaurant. De ligger ved den ene siden av Phoenix-bukten som man kommer til til fots fra Loutro eller Aradena (landsbyen i fjellet), båt-taxi, eller med egen båt.

Ved den andre siden av Phoenix-bukten er Marmara, (det greske ordet for marmor). Til Marmara kommer man til fots fra Loutro (ca. 1 time), med passasjerbåt om morgenen med retur på ettermiddagen, med båt-taxi, eller med egen båt. Går man Aradena ravinen, en av de flotte turene i området, munner denne ut i Marmara. Stedets glatte marmorsvaberg omringer flere vakre havgrotter, perfekt til snorklig og til stor glede for både store og små, Den lille rullestenstranden har noen få parasoller og solsenger. Sjøen her har farger som blir minner for livet. Jeg har sjeldent sett så fantastisk asurblått og turkist vann noe sted i Hellas.

Noen trappetrinn over stranden har min venn Chrisostomos sin utsøkte lille taverna og et par rom til leie. Marmara betjenes kun av solcellepaneler og strømaggregat. Dermed er menyen begrenset til retter av kortreist ferske grønnsaker og utsøkt grillede spesialiteter. Chrisostomos har også bygget en vedfyrt bakerovn. I denne baker han det mest fantastiske brødet, og sin mest berømte spesialitet; ovnsbakt lam og poteter i olivenolje med lokale urter. Både lammekjøttet og olivenoljen er fra egen produksjon i Aradena, landbyen oppe på fjellet ovenfor. Mangel på strøm og begrenset ferskvann gjør Marmara til en dagtidsdestinasjon. Ønsker man et par dager med total fred og ro, førsteklasses mat, paradisisk sjø, og en upretensiøs overnatting, vil jeg anbefale å leie ett av de tre rommene til Chrisostomos.

Videre vestover langs kysten kommer man til Agios Pavlos-stranden som er oppkalt etter den bysantinske kirken i vannkanten. De vakre freskoene i kirken antas datert til 12. århundre. Vannet er helt fantastisk, og man kan spise en enkel lunch på den bitte lille tavernaen like ved. Til Agios Pavlos kommer man kun til fots, eller med båt-taxi eller egen båt.

Agia Roumeli er kanskje mest kjent som landsbyen der den berømte Samaria ravinen på 18 kilometer munner ut i havet. Landsbyen er travel på dagtid med fotturister som har gått den 6-timer lange turen som begynner på fjellet ved Omalos på nordkysten. Fra Agia Roumeli går det ferge både vest til Sougia og Paleochora, og øst til Loutro og Chora Sfakion der busser til Chania korresponderer med fergerutene. ”Sørkysten i et nøtteskall” er en flott dagstur som kombinerer bil og båt. Man kjører fra Chania over de vakre fjellene til Chora Sfakion. Derfra tar man bilen med på fergen som seiler vestover innom Loutro og videre til Agia Roumeli der den stopper i ca. 3 timer. I Agia Roumeli kan man bade og spise lunsj før man tar fergen videre vestover til Sougia eller helt til Paleochora. Fra Sougia eller Paleochora er det ca. 1,5 times kjøretur tilbake til Chania, igjen over fjellene og gjennom nydelige små landsbyer, et annet landskapsbilde enn Chania-Chora Sfakion turen. Agia Roumeli er også et flott utgangspunkt for et par late dager på sørkysten, dersom man ønsker å oppdage perfekte øde strender som kun er tilgjengelig med båt-taxi eller egen båt. Det finnes et bra utvalg rom til leie, og den rolige kveldstemningen i Agia Roumeli er veldig hyggelig.

Domata og Kalogeros er de siste perlene jeg omtaler på denne siden. Hit kommer man kun til fots, eller med båt-taxi eller egen båt. De er helt øde, har nydelig vann, fjellvegger som gir skygge, og er små-paradiser der man kan gjerne tilbringe en hel dag dersom man ønsker å virkelig komme “bort fra alt”.

Denne kyst-stripen (utenom Frangokastello) har et ganske unikt mikroklima, spesielt om sommeren. De høye fjellene skjermer for den dominerende vinden fra nord (spesielt i juni, juli og august), og bidrar til stille sjø og rolige vindforhold. Dette gjør denne delen av sørkysten ideell for all type vann- og båtsport.

Se en utrolig flott video av kysten ved Sfakia.

–         ”Two days in Sfakia is like a week anywhere else”
Alexandra