Apokoronas: Almyrida, Plaka, Kokkino Horio, og flere

Apokoronas er en stor kommune øst for Chania, og regnes som en av de flotteste områdene på Kreta. Mange av de idylliske landsbyene har nydelig utsikt over Souda-bukten, og turmulighetene er endeløse. Med de majestetiske ”Hvite Fjellene” Lefka Ori i bakgrunnen, og utallige små elver og bekker som løper på kryss og tvers, er Apokoronas et av de grønneste og frodigste områdene på Kreta.
Kalyves, karakteristisk med sine grønne omgivelser og tre elvene som munner ut i havet, er en stor landsby med nydelig utsikt mot Akrotiri-halvøyen og over Souda-bukten. Kalyves er et fredelig sted hvor livet går sin gang i et behagelig tempo. Likevel er tilbudet av tavernaer, barer og kafeer stort i de små gatene og smugene som utgjør byens kjerne, og sandstranden er veldig fin.

 

Almyrida er en av de mange landsbyene i Apokoronas området på vestre Kreta. Denne lille landsbyen med sin flotte sandstrand, og landsbyen Plaka like ovenfor, er storfavoritt hos mine boligkunder som ønsker en feriebolig nær stranden, med fred og ro, og en god porsjon lokalmiljø. Selv om landsbyen Almyrida har vokst en del, har den klart å beholde sin typiske greske fiskerlandsby-atmosfære. Der er to sandstrender og to stenstrender som ligger på hver sin side av landsbyen. Sandstrendene er langgrunne og barnevennlige, og har fått EU’s Blå Flagg for sin renhet. Vannet er krystallklart, og pga. det grunne vannet er det her vann-temperaturen stiger først på våren, og her den holder seg lengst om høsten. Almyrida er også populær for vindsurfing og katamaranseiling ettersom det ofte er god vind, men ingen store bølger. En fransk sportsskole leier ut brett, kajakker, katamaraner, og offroad sykler. Langs sjøsiden finner man gode tavernaer og lokale kaféer, mens i gatene bakenfor finnes småbutikker, bakerier, et apotek mm. Almyrida er et utmerket utgangspunkt for flotte turer, enten til fots gjennom olivenlunder og andre små landsbyer, eller med bil østover mot Rethymnon, vestover mot Chania og ikke minst sørover til Sfakia. I Almyrida er det også et arkeologisk utgravningsområde.

Like ovenfor Almyrida ligger Plaka, en hyggelig tradisjonell landsby med noen restauranter, kaféer, og et par butikker. Jeg må spesielt nevne restauranten Elpis ved hovedplassen som eies av min venn Nikos. Nikos som også er kokken, har i over 15 år laget noe av den beste maten jeg har spist på Kreta. En av mine favoritter er gryten av lam med salvie fra deres egen hage, og honning og olivenolje av egen produksjon.

Videre langs hovedveien fra Almyrida og Plaka kommer man til Kokkino Horio, en liten og stille typisk gammelgresk landsby som hviler i et landskap av granitt, brutt av olivenlunder mellom steingjerder på kryss og tvers. Her ble deler av Zorba the Greek filmet, noe som gjenspeiler seg i bildene som henger på veggene i de to kaféene.

Vamos er en fargerik landsby og er administrasjonssenteret i hjertet av Apokoronas. Her finnes distriktets tinghus, politistasjon, postkontor, bank og helsesenter. Her står også tradisjonene høyt i hevd, og det ble nylig dannet en forening av unge mennesker som så verdien i å bevare den gamle kulturen, og gjøre den ny og levende. Det ble restaurert en mengde gamle bygninger som i dag tjener som pensjonat, utleieboliger, verksteder osv. Gamle oppskrifter er kommet til heder og verdighet igjen, og det blir produsert en lang rekke matvareprodukter som både selges lokalt og eksporteres.

Flere flotte landsbyer vel verd å besøke er GavalohoriDoulianaFresKefalasVryssesMaheri, og Ramni.

Gyalos

En av Apokoronas best bevarte hemmeligheter for bading er Gyalos-bukten / Ombrogialos (også kjent som Octopus Bay, uten at jeg noen gang har sett en octopus her) øst for landsbyene Drapanos og Paleloni. Der er ingen strand, men er likevel blant mine favoritt-badesteder i dette området. Sjøen der er helt fantastisk, krystallklar og turkis. Tilkomst til vannet er fra en betongplatting / kai, og i den bitte lille, meget enkle tavernaen får du fersk lokal fisk til en god pris. Kjør til Almyrida og følg skilt til Drapanos. Følg derfra skilt mot Kefalas. Rett før skiltet som viser begynnelsen av landsbyen Paleloni, ta av til venstre, og fortsett noen kilometer rett frem og nedover mot sjøen så langt du kommer. NB! store bølger når sterk vind fra nord. KART