Om Akrotiri-halvøyen

Kommunen Akrotiri er en halvøy nordøst for Chania og nord for Souda-bukten. Kjent lokalt som Chanias Akropolis, er mesteparten av Akrotiri et lett kupert platå med unntak av en fjellrekke langs nordkysten, med Sklopa som høyeste punkt på 528 m.o.h.

Akrotiri er et område for naturopplevelser med spennende turmuligheter bokstavelig talt overalt; Flotte raviner i fjellene munner ut i sjøen og danner vakre små viker. Flere av fjellene har grotter med bergarter som stalagmitter og stalaktitter i fasinerende fasonger. Arkeologiske og historiske funn tyder på at i oldtiden var grottene benyttet som hellige tilbedelsessteder og tilfluktssteder fra pirater. Mens deler av kysten er klipper, ligger det flere nydelige strender i beskyttede bukter.

Utsikten fra de fleste områder på Akrotiri er unik; de Hvite Fjellene, Souda-bukten med Apokoronas på motsatt side, havet, Chania sentrum og nordkysten med de fjerne halvøyene Rodopou og Gramvoussa er noe av det man kan se fra Akrotiri. Halvøyen er frodig og grønn, og kjent for sin fruktbare jord. Olivenlunder og vinmarker preger det fredelige og pittoreske landskapet.

De mest kjente strendene er Marathi, Tersanas, Kalathas og Stavros, hvor scenene fra stranden i filmen Zorba the Greek ble spilt inn. Samtlige er velholdte og rene og får derfor EUs blå flagg hvert år. Mellom Kalathas og Stavros er det også en del fine hoteller.

Akrotiri har ca. 10 000 innbyggere. Noen av dem bor i sjarmerende og tradisjonelle landsbyer som Stavros, Horafakia, Argoylides, Aroni, Kathiana, Kampani, og Sternes. Andre bor i attraktive nyere forstedsområder nærmere Chania sentrum som Profitis Ilias, Kounoupidiana, Korakies og Kalathas. Kounoupidiana fungerer som sentrum for Akrotiri og har et rikholdig utvalg butikker, restauranter og andre servicetilbud. Veinettet er meget bra og velholdt og det er gode bussforbindelser til Chania sentrum.

Akrotiri er også kjent som Kretas hellige fjell på grunn av alle klostrene og kirkene på øyen. Noen av de mest berømte er Agia Triada, Katholiko, Agios Ioannis og Kretas eldste kloster; Gouvernetto, fra det 5. århundre. Samtlige er verd et besøk.